Skip to main content

Struikelfietsen

16 februari 2025

Volgens de verkeerswetgeving is de stoep of het trottoir de ruimte waar voetgangers moeten lopen. Echter de wet geeft ook aan dat fietsen en dergelijke niet op de rijbaan geplaatst mogen worden, maar op de stoep. Er blijft voor voetgangers een hindernisbaan en zij moeten obstakels maar zien te ontwijken. Voor mensen met een beperking is de toegankelijkheid van de openbare ruimte in het geding. En dat terwijl lopen toch de primaire vorm van mobiliteit is en een belangrijke voorwaarde is voor een inclusieve samenleving. 

Bovendien worden lantaarnpalen, verkeersborden, laadpalen, schakelkasten, afvalbakken, terrassen en uitstallingen op het trottoir geplaatst. Inmiddels wordt de stoep een vergaarbak van alles wat men ‘even of langer’ kwijt wil.

Met name bij het stallen van fietsen en (deel)scooters) wordt vaak weinig tot geen rekening gehouden met de voetganger, ervan uitgaande dat die wel kan uitwijken. Voor veel ouderen, mensen met een beperking, mensen met een kinderwagen of kinderen vormt dit regelmatig een probleem en moeten ze zelfs uitwijken naar de rijbaan. Hierdoor ontstaan vaak uiterst verkeersonveilige situaties. Dit kan en mag niet de bedoeling zijn van de openbare ruimte en de wettelijke bepalingen.

In veel gemeenten bestaat er wel een handhavingsbeleid voor het verwijderen van wrakken of langdurig geplaatste weesfietsen. Tegen de op de stoep gestalde fietsen die loopruimte blokkeren wordt geen actie ondernomen, ondanks dat deze voor verkeersonveilige situaties zorgen. Wij hebben hinderlijk gestalde fietsen inmiddels bestempeld als ‘struikelfietsen’.

De Voetgangersbeweging zal het initiatief nemen om in samenwerking met organisaties van mensen met een beperking bij gemeenten aan te dringen op een handhavingsbeleid voor deze struikelfietsen, zelfs als deze maar een kwartier ergens staan. Het mag niet zo zijn dat een gestalde fiets belangrijker wordt geacht dan een voetganger, jong of oud, fit of met een beperking. Dat geldt ook voor andere obstakels op de stoep. Zonnodig zullen wij hiervoor juridische uitspraken proberen uit te lokken in relatie tot de VN-resolutie en de Wet Handicap ten aanzien van een inclusieve openbare ruimte.